Vaatteet

Terveyttä ja nuoruutta ihannoitiin. Aerobicbuumi, naiset alkoivat käymään salilla. Naisista tuli maskuliinisia ja maskuliinisuutta korostettiin aina vain suuremmilla ja suuremmilla olkatoppauksilla. Urheilumuoti oli monien suosiossa tiukkoine trikoineen ja bodyineen. Tiukkojen legginsien kanssa käytettiin ylisuurta villapaitaa ja väreistä etenkin neonvärit olivat suosittuja.

Tuulipuvusta tuli Suomalaisten kansallispuku. Taloudellinen kasvu toi mukanaan uuden ryhmän: jupit. Jupit käyttivät kalliita merkkivaatteita ja halusivat näyttää että rahaa löytyi. Heillä oli kännykät ja uudet autot.

Erilaiset alakulttuurit: Fetissimuoti: Fetissit pukeutuivat nahkaan ja kumiin. Asuissa oli ketjuja, remmejä ja usein fetissinaisilla oli jaloissaan korkeat piikkikorkosaappaat, joiden varsi ulottui usein polven yläpuolelle tai reiteen saakka. Skinheadit, jotka olivat lähtöisin työväenluokasta ajelivat päänsä kaljuiksi, pukeutuivat pilottitakkiin ja maihinnousukenkiin tai rautakärkisiin bootseihin. Aate oli isänmaallinen, eikä ulkomaalaisia suvaittu.

Punkkarit olivat vielä voimissaan, mutta pukeutuminen muuttui pikkuhiljaa pehmeämpään suuntaan. Punkmuotia olivat lyhyet, värikkäät osittain kaljuksi ajellut hiukset, lävistykset, nahkavaatteet, jotka oli koristeltu hakaneuloilla, niiteillä, erilaisilla ketjuilla ja rintamerkeillä.

Grungemuoti, joka sai alkunsa Seattlesta USA:sta 1985. Tyyli oli köyhän ja kulutetun näköinen risaisine farkkuineen ja venyneine flanelli ja villapaitoineen. Lävistykset ja tatuoinnit kuuluivat grungemuotiin yhdessä vaaleiden sotkuisten hiusten kanssa.

Television saippuasarjat loivat muotia. Vaikutteita otettiin Dynastiasta ja Dallasista ja etenkin miehet kopioivat pukeutumisensa Miami Vice sarjasta. Muodissa olivat näin ollen leveät olkapäät, pitkät jakut ja lyhyt hame sekä kiiltävät tai paksut sukkahousut. Myös prinsessa Diana innoitti muotia samoin Madonna. Lontoo oli muodin keskus.

80-luvun lopussa nuorten katumuotiin alkoi vaikuttaa Amerikkalaisten mustien musiikki, hiphop. Hopparit käyttivät ylisuuria vaatteita. Huppareita, gollegepaitoja, lippalakkia, ketjuja kaulalla ja suuria polvissa roikkuvia housuja. 80-luku haki vaikutteita myös menneiltä vuosikymmeniltä.


Kosmetiikka

Koko 80-luku oli voimakasta tutkimuksien ja tuotekehittelyn aikaa. Naiset ruskettivat itseään solariumeissa, joten solariumin rakennetta paranneltiin, samalla ihon suojaaminen auringolta tuli yhä tärkeämmäksi. Hoitavia ehostustuotteita tuli markkinoille. Alettiin kiinnittämään huomiota eri hoitotuotteiden vaikuttavien aineiden imeytymiseen ja tuloksia mitattiin tieteellisesti.

Elektroniikan käyttö kauneudenhoidossa lisääntyi ja kosmetologien käyttöön tuli uusia laitteita kuten mikrovirtaterapia ja soft laserkojeet. Myös selluliitin hoitoon kehitettiin uusia raaka-aineita ja kojeita kuten syvälämpölaitteet ja lihasten passiiviset voimisteluttajat. Useiden maiden lainsäädännöissä alettiin kiinnittämän huomiota kosmetiikan turvallisuuteen ja lainsäädäntöön. Kestopigmentoinnit yleistyivät.


Meikki

Eräs meikkityyli oli lähtöisin näyttelijä Brooke Shieldsiltä. Hänen myötä muotiin tulivat paksut, tummat ja hoitamattomat kulmakarvat. Meikki vaihteli luonnollisesta erittäin voimakkaaseen. Jonkin aikaa muodissa olivat pinkin sävyt luomilla. Meikkimuoti otti vaikutteita musiikkivideoista. Alaluomella käytettiin leveää luomivärillä tehtyä rajausta. Silmät meikattiin kissamaisiksi ja kajalrajauksia käytettiin paljon.

Huulet rajattiin ja meikattiin voimakkaasti. Suosittuja sävyjä huulipunissa olivat pinkki ja fuksia. Painopiste meikissä oli joko silmissä tai huulissa. Monia meikkityylejä oli vallalla yhtä aikaa ja meikissä alettiin kiinnittää huomiota yksilöllisten piirteiden korostukseen, joten meikkikurssit ja värianalyysit kasvattivat suosiotaan. Punk tyyli vaihtui goottityyliin. Iho meikattiin valkoiseksi ja silmät erittäin tummiksi.


Hiukset

Pitkiin hiuksiin tehtiin ranskalaisia letityksiä tai naiset leikkauttivat 50-luvun tyylisiä lyhyitä, miehekkäitä hiuksia. Uuden aallon musiikkiryhmien hiustyylit vaikuttivat muotiin. Punk, Sex pistols sekä Grase Jonssin hiusten tasapäämuoti, pystytukka. Otsatukat nostettiin ylös suuriksi vogueheitoiksi. Hiuksiin värjättiin vaaleita raitoja. Hiusten väri vaihteli monivärisistä kirkkaisiin yksivärisiin.

Punk muodissa hiukset liimattiin ylöspäin piikeiksi ja piikit spreijattiin sokkiväreillä. Kampaukset suurenivat ja suurenivat olkatoppausten mukana. Permanenttikiharat olivat suosiossa, samoin erilaiset kreppaukset. Kampaukset saattoivat olla toispuoleisia ja vastapainona toisen puolen korvaan kiinnitettiin näyttävä olkapäitä hipova korvakoru. Hiustenpidennyksiä alettiin tehdä.